Boktips för semestern

När allt är klart. När sista lektionen, sista samlingen, sista mötet är avslutat. Då är det dags att slappna av. Njuta. Två av Uppsalas fantastiska skolbibliotekarier ger dig tips på läsupplevelser som är lite utöver det vanliga. Starka berättelser som berör. Något att förlora sig i.

 

Hardenborg Fredrik, Ondskan är en blond pojke

1.ondskan-ar-en-blond-pojke Ro är ett litet samhälle utanför Uppsala med hus, villor… och en skola. På skolan går Adde, som varje dag måste försöka överleva mobbning från en grupp andra killar och med skolans goda minne. Adde har det förjävligt och mobbningen är så utstuderad och grym att Adde ibland undrar om han kommer att överleva. Isse, som är ledaren för mobbargänget, lever själv på gränsen till ondskan och tar ut sin rädsla för det på Adde. Det här kommer inte att sluta bra…

”Ondskan är en blond pojke” är en fantastisk roman om utanförskap, mobbning och svek, som går till den yttersta gränsen. Romanen är inspirerad av händelser i Rödeby för några år sedan, där ett mobbningsfall slutade total tragedi… Läs och diskutera… läs och rys av en författardebut som knäcker!

 

Asher Jay, Tretton skäl varför

2.tretton-skal-varforHannah Baker har tagit sitt liv. Varför? Vad fick henne att inte orka längre? Clay, som gått i samma klass som Hannah, får en dag ett paket med tretton kassettband från Hannah. Genom de tretton kassettbanden berättar Hannah historien om varför hon valde bort livet. Tretton band riktade till tretton personer, som på nåt sätt haft med Hannahs beslut att göra. Besvikelser, fester som gått snett, ointresserade vuxna, missförstånd…  Tretton personer – tretton skäl…

”Tretton skäl varför” är kanske den båsta ungdomsbok jag läst. Historien suger tag i läsaren och släpper INTE greppet och Hannahs öde kunde vara här i Sverige, i Tyskland, Finland… eller , som i detta fall, i USA…

/ Tony Melander, bibliotekarie GUC och Ekebygymnasiet

 

Kristina Sandberg,  Att föda ett barn

3.att-foda-ett-barn_pocketMaj blir gravid utan att vara gift i slutet av 30-talet i Örnsköldsvik. Hon är tacksam när fadern till barnet vill gifta sig med henne – tacksam och arg, för hon märker ganska snart att hon inte längre har någon egen talan. Hon tjänar bara ett syfte, att föda hans barn. Maj märker också att Thomas dricker alldeles för mycket. Mycket handlar om den gåtfulle kroppen som inte alls är lika tuktad som i dagens samhälle. Maj är rädd och besviken över livet, hon är också envis och klarsynt. Hon har dock inget annat val än att finna sig i sitt, eller rättare sagt Thomas öde. Under tiden blir hennes analys av hans leverne allt skarpare, och jag som läsare hoppas att hon äntligen kan hitta en utväg! Enastående!

 

 

Lena Andersson, Egenmäktigt förfarande

4.egenmaktigt-forfarande-en-roman-om-karlekEster är förnuftig och intellektuell. Hon gillar att hålla sig i trim med milsvida långlopp, äter bara ryggradslösa djur och tänker mycket. Ester får uppdraget att intervjua konstnären Hugo efter att ha skrivit en initierad artikel om honom. Hon blir förälskad, han blir förälskad – tror i alla fall hon. Men deras kärlek blir en dragkamp där Ester alltid drar det kortare strået. Så fort hon tar ett steg emot Hugo backar han minst lika mycket enligt mottot att en stor konstnär behöver sin frihet. Ester blir pinsam i sin kärlekstörst, hon vägrar att inse att han visserligen vill bli åtrådd men utan omtanke för henne, utan bara för sig själv. Det narcissistiska jaget i sitt esse! En blivande klassiker!

 

/ Dorothee d.g.e. Grelle, , bibliotekarie Bolandgymnasiet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *