Kunskap är coolt!

Blå skrivböcker delas ut bland eleverna i 4A på Växthusets skola i Gottsunda. På whiteboarden står det sedan dagen innan skrivet: ”Medium för kommunikation”. Det är ledtråden för dagens GOTD. Eleverna slår upp en ny sida i sina anteckningsböcker och väntar med nyfikenhet.

GOTD står för Grej of the Day och är en form av microlektioner som spridit sig explosionsartat över Sverige den senaste terminen. Grej of the day startades av Umeåläraren Micael Hermansson, som ett sätt att få eleverna att tycka att kunskap är coolt. Läraren väljer ut en person, en händelse eller en plats och förbereder en presentation med rubriker, fakta och bilder i ett presentationsprogram. En ledtråd presenteras dagen innan microlektionen för att väcka nyfikenheten och förväntan hos eleverna. Själva microlektionen är inte mer än tio minuter och under presentationen antecknar eleverna stödord i sina anteckningsböcker.

Pedagog Uppsala: Grej og the Day på Växthusets skola

Eleverna i 4A på Växthusets skola antecknar för fullt. Dagens ämne är ”Böcker” och klassens lärare Kristina Löfvenius berättar fakta om bokens ursprung, om vad ordet bok kommer från, om kända böcker och lite kuriosa. De flesta elevers anteckningar avslutas med en bild.

-Eleverna tycker att Grej of the Day är spännande och roligt, säger Kristina och berättar att GOTD har blivit en viktig del i skolveckan.

Kristina har GOTD på onsdagar och torsdagar och eleverna är väldigt noga med att se till att hon inte glömmer bort att skriva upp ledtråden dagen innan. Ledtråden diskuterar eleverna med varandra och det har blivit som en sport att försöka lista ut dagens ämne. Många av eleverna diskuterar även ledtrådarna och microföreläsningarna hemma.

I morgon är det skolavslutningsdag och ledtråden ”68 dagar” står på tavlan. Innan själva skolavslutningssamlingen ska elever tillsammans med föräldrarna få terminens sista GOTD. Kan ni gissa ämnet?

Lär mer om GOTD – Grej of the Day:

Grej of the Days facebookgrupp, nu med över 20 000 medlemmar. I gruppen delas inspiration och ledtrådstips till GOTD

Tusentals lärare har börjat ”greja” efter Micael, artikel i Svenska Dagbladet 7 februari, 2015

TheGrejOfTheDay, Micke Hermanssons och Viktor Nilssons egna hemsida om fenomenet GOTD

Eleverna älskar Grej of the Day, Lilla Aktuellt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *