Geocaching i förskolan

Det är en kylig vårmorgon och fyra- och femåringarna på Väpnarens förskola ska ut och geocacha. Förskolläraren Anna-Kari Palm tar fram mobiltelefonen och startar appen för geocaching. Där kan de se vilka cacher/skatter som finns i närheten samt en karta över hur de kan ta sig dit.

Pedagog Uppsala: Geocaching i förskolan– Jag vill hålla, jag vill hålla! Barnen är ivriga om att få hålla i mobiltelefonen som ska leda till skatten.
Anna-Kari styr upp turordningen och barnen funderar åt vilket håll de ska gå.
– Vilket håll tror du att vi ska gå åt? frågar hon barnet som håller i mobilen. Barnet pekar ut riktningen och de börjar promenera åt det håll barnet pekar. Efter ett tag ber Anna-Kari samtliga barn att stanna upp och titta på kartan. Verkar de vara på väg åt rätt håll? Har de kommit närmare eller längre ifrån målet? Barnen tittar på kartan och konstaterar att de går i rätt riktning.

Anna-Kari tycker att geocaching utvecklar barnens matematiska förmåga och den ökar förmågan att koppla ihop den virituella världen med den verkliga världen. Hon menar också att barnen även utvecklar sin språkliga förmåga genom att ge varandra instruktioner och diskutera hur de ska nå målet, något jag själv ser exempel på under förmiddagens äventyr.

Det har gått fyra år sedan Anna-Kari började med geocaching och hon tycker att det är roligt och spännande för både barn och pedagoger. Hon anser att geocaching öppnar upp för att att se sina omgivningar på ett annat sätt. Vidare vill hon skapa en förståelse för kartor och avstånd hos barnen. Hon anser att barnens problemlösningsförmåga utvecklas, till exempel av att de själva får fundera ut vart cachen kan vara gömd. Appen ger ledtrådar när man nått målet men det kan ändå vara svårt att hitta själva cachen. Några gånger har de fått komma tillbaka och leta igen.

Så även den här morgonen. Cachen är så klurigt gömd att vi inte hittar den trots idogt ledande. Vi letar högt och lågt, i alla håligheter och gömslen men inte minsta lilla skatt. Enligt kartan är vi på precis rätt ställe men ändå kan vi inte hitta den. Några barn ger upp och börjar leka medan andra fortsätter letandet. Till slut får vi alla ge upp. Det blev ingen skatt idag men en trevlig utflykt med intressanta diskussioner och mycket lek under resans gång.
Efter några dagar mejlar Anna-Kari mig- de har hittat skatten. De fick ett tips av en äldre cachare som kunde lämna ledtrådar som ledde dem rätt. Den var precis där vi tidigare letat, bara otroligt bra gömd.

Tips för att komma igång:

Prova på appen Xnote, först själv och sedan tillsammans med barnen.

Det kan vara bra att leta upp några cacher själv först så att man har ett hum om var de olika cacherna i närheten finns.

Lägg gärna ut en egen cache som barnen själva får ha ansvar för.

Läs gärna på http://www.geocaching.se/ för att få lite förkunskap.

Pedagog Uppsala: Geocaching i förskolanVad är geocaching?

Geocaching är en sysselsättning som passar för alla som äger en bärbar GPS-enhet. Man kanske kan kalla det för en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Så noggranna koordinaterna som möjligt till gömman publiceras, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats på Internet. Intresserade kan sedan leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken. När man är uppkopplad nästa gång loggar man också på sidan på nätet, så att alla kan läsa loggarna utan att leta upp gömman i fråga.

Man kan ta ett föremål från cachen, men bara om man lämnar ett nytt föremål i utbyte. Dessa föremål kallas bytessaker, eller bytesföremål. En bra riktlinje är att alltid lämna någon av minst samma värde som det man tar.

Geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord som består av GEO från det grekiska geo som betyder jord, mark och CACHING från det engelska ordet cache som betyder gömställe. Uttrycket används också inom datavärlden för att beskriva att datorn tillfälligt gömmer undan något. En svensk direkt-översättning av geocaching är svår, men ett uttryck som beskriver företeelsen kan vara ”Skattjakt-med-GPS”.

Källa: geocaching.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *