Blogga för Pedagog Uppsala

Waterdrops like little planets. av Foto_Michel Follow, CC by-nc-sa, Flickr

Pedagog Uppsala vill sprida goda exempel från allt fantastiskt lärande som pågår i våra förskolor och skolor. Ett sätt att göra det är genom våra bloggar. Vill du blogga för Pedagog Uppsala?

På Pedagog Uppsala kan du blogga på två olika sätt:

Stafettblogg – vi har ett antal stafettbloggar där medarbetare turas om att blogga cirka en månad var på ett visst tema. Uppdateras minst 1-2 gånger i veckan.

Temablogg – våra temabloggare har ett specifikt område de är väl insatt i och delar regelbundet med sig av reflektioner och inlägg. Uppdateras cirka 1 gång varannan vecka.

Båda bloggtyperna ligger inom Pedagog Uppsalas webbplats.
Som bloggare för Pedagog Uppsala förbinder du dig att följa våra regler för bloggar.

Om du är intresserad av att blogga för Pedagog Uppsala, hör av dig till kontakt@pedagoguppsala.nu och berätta lite kort om din bloggidé.

Här är några värdefulla tips för ditt bloggande:
1. Rubriken ger sökträffar

Rubriken på dina blogginlägg är sökbar så tänk till kring vilka ord du använder. Rubriken ska samtidigt vara intresseväckande och få läsaren att bli nyfiken.

2. Klara konkurrensen

På nätet är konkurrensen bland texter enorm. Du behöver skriva så att läsaren vill fortsätta läsa och inte surfar vidare. Det gör du genom att skriva det viktigaste först, skriva kort och ha styckeindelning med blanksteg.

3. Nyttja texttypen – använd olika media och länka

Nätet öppnar upp för många möjligheter som inte tryckt text har. Nyttja de möjligheterna! Blogginlägget som texttyp innefattar, förutom text, bild, film, ljudinspelningar med mera.
Länkar gör din text djupare och större. Genom att länka ord i din text låter du din läsare fördjupa sig om hen själv väljer det. Din text får en större bredd utan att behöva bli för lång. Om du hänvisar till någon annans webbplats eller en artikel på webben så är det praxis att länka.

4. Respektera upphovsrätten

Om du använder ditt eget material, dina ord, dina bilder och filmer du själv gjort så är det du som är upphovsman. Om du använder andras så behöver du ange vem som gjort materialet och vilken upphovsrätt det har. På Skolverkets sida Kolla källan kan du lära dig mer om upphovsrätt. Där kan du klicka dig vidare till lärguider om lika media. Webbstjärnan har en webbkurs om Creative Commons.

5. Var personlig

Var personlig, men tappa inte din professionalitet. På Pedagog Uppsala bloggar du i din profession, inte som privatperson. Vad du gör på din fritid kan dock ha inverkan på ditt jobb och i det fallet får du naturligtvis skriva om det. Utgångsperspektivet ska dock vara ditt jobb.
Skriv om det som intresserar dig, då blir dina texter intressanta även för andra. Tänk på att förklara fackuttryck och interna förkortningar så att alla läsare kan inkluderas.

6. Korrekturläs

Läs igenom din text innan du publicerar, och/eller låt en kollega läsa, så slipper du ”tryck-fels-Nissar”. Det är lätt att råka skriva fel när man skapar en text. En genomläsning gör att man slipper publicera skrivfel.

Bild: Waterdrops like little planets. av Foto_Michel Follow, CC by-nc-sa, Flickr

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *